Majstrovská tvorba Josefa Mánesa vychádzala z romantizmu

12.05.2015 Celý región

Praha/Bratislava 12. mája (TASR) - Český maliar a zakladateľ novodobého českého umenia Josef Mánes sa narodil 12. mája pred 195 rokmi.

Bol jedným z najväčších európskych umelcov svojej doby, pre Čechov maliar bytostne národný, umelec, ku ktorému sa hlásili všetky generácie výtvarníkov moderného českého umenia. Je považovaný za zakladajúcu osobnosť českého výtvarníctva a majstra českej maľby a krajiny. Ťažisko Mánesovho umeleckého odkazu spočíva v jeho kresbách, v ktorých študoval jednotlivosti, kvetiny, stromy a rastliny.

Josef Mánes sa narodil 12. mája 1820 v Prahe do rozvetvenej maliarskej rodiny. K významným umelcom patrili jeho otec Antonín, strýko Václav, mladší brat Quido i sestra Amália. Základy výtvarného umenia získal u svojho otca, v štúdiách pokračoval na pražskej Akadémii u profesora Františka Tkadlíka. Od roku 1844 pôsobil tri roky v nemeckom Mníchove, významnom centre európskeho maliarstva. Po návrate žil dve desaťročia na zámku Čechy pod Kosířem na Hanej pri Prostějove u grófa Bedřicha Silva-Tarouca. Odtiaľ podnikal svoje národopisné púte po Morave, Slovensku i Poľsku, kde čerpal inšpiráciu v ľudových krojoch a slovanskom kolorite. Živo sa zúčastňoval na národnom spoločenskom dianí ako činiteľ Umeleckej besedy, navrhol sokolský kroj a vlajky pre pražský Sokol. Pôsobil aj v speváckych a čitateľských vlasteneckých spolkoch. V roku 1867 odišiel do Ruska a o tri roky neskôr si splnil svoj sen navštíviť Taliansko.

Tvorba Josefa Mánesa vychádzala z romantizmu a bola inšpirovaná životom vidieckeho ľudu, ktorý pre neho predstavoval ideál čistoty ľudstva. Príkladom jeho intenzívnej výtvarnej práce na popise českého vidieka je cyklus dvanástich obrazov určených pre Orloj na Staromestskej radnici v Prahe. Výjavy zo života českej dediny v ňom povýšil do polohy monumentálneho umenia. Ako popredný maliar českého romantizmu sa umelec ujal ilustrovať vydanie Královodvorského rukopisu. Mánes bol aj výborným portrétistom, mal viacero zákaziek od šľachtickej rodiny Silva-Taroucovy, u ktorej prežil chvíle pokoja na zámku Čechy pod Kosířem. Jeho hádam najslávnejším portrétom je Josefína z roku 1855, v ktorom vytvoril ideálny ženský model. Je tiež autorom romantických námetov Stretnutie Petrarku s Laurou, plenérových štúdií a monumentálnych krajín Labská krajina, Řipský kraj. Ťažisko Mánesovho umeleckého odkazu spočíva v jeho kresbách, v ktorých študoval jednotlivosti, kvetiny, stromy, rastliny.

Súčasníci Josefa Mánesa prijímali jeho dielo chladne a s nepochopením a to aj napriek tomu, že nedosiahol o nič menší pokrok vo výtvarnom umení ako ostatní buditelia v iných oblastiach vedy a kultúry. Bol prvým českým maliarom v 19. storočí, ktorý vytvoril dielo obsahom i povahou národné.

Josef Mánes zomrel 9. decembra 1871 vo svojej rodnej Prahe.
 

Vyberte región